Exemple de afectiuni care necesita ingrijire paliativa

Accident vascular cerebral (AVC)

AVC ischemic

AVC ischemic este produs de un cheag de sange care blocheaza circulatia sanguina spre creier. Acest cheag de sange se dezvolta intr-o artera ingustata care iriga creierul ajungand in arterele din circulatia cerebrala dupa ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice alta regiune a corpului. Un AVC ischemic se produce atunci cand un vas de sange care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului este blocat de un cheag sanguin sau se sparge. Celulele nervoase din zona aceea sunt afectate si ele pot muri in cateva ore. Ca urmare, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu va mai functiona adecvat.

AVC hemoragic

AVC hemoragic se produce din cauza unei sangerari in interiorul creierului declansand o hemoragie intracerebrala sau in spatiul din jurul creierului, declansand o hemoragie subarahnoidiana. In interiorul creierului sangerarea poate fi rezultatul unei valori crescute a tensiunii arteriale pe un timp indelungat. Sangerarea in spatiul din jurul creierului poate fi cauzata de ruperea unui anevrism sau de tensiunea arteriala crescuta care nu a fost tinuta sub control. In momentul in care apar simptome ale unui AVC hemoragic este necesar un tratament de urgenta, la fel ca si in cazurile de infarct miocardic. In momentul in care tratamentul medical se va incepe cat mai repede dupa aparitia simptomelor, vor fi afectate mai putine celule nervoase. Un AVC hemoragic este cauzat de o leziune vasculara cerebrala, care are o durata mai mare de 24 ore.

Tratamente post AVC

Dupa un AVC hemoragic reabilitarea este o parte de importanta, critica pentru o vindecare reusita. Jumatate dintre persoanele care au avut un AVC hemoragic sau ischemic pierd o parte din independenta lor, iar 20% devin complet dependente de altii care vor trebui sa-i ingrijeasca. Reabilitarea timpurie, inceputa cat mai curand posibil va ajuta la diminuarea dependentei de ceilalti. Recuperarea pierderii functiilor are loc cel mai rapid in primele 3 luni de dupa un accident.

Recuperare post AVC (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic)

Programul de reabilitare (kinetoterapie post avc) este format din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea psihica si fizica a pacientilor afectati. Recuperarea post AVC trebuie stabilita cat mai curand posibil, pentru a asigura desfasurarea unei vieti normale. Metodele de recuperare sunt diferite de la o persoana la alta, insa au aceelasi scop si anume: integrarea corespunzatoare in familie si comunitate, dobandirea unui status functional care sa ofere independenta si ajutor minim din partea celorlalte persoane, acomodarea fizica si psihica a persoanei cu schimbarile determinate de accidentul vascular cerebral.

In majoritatea cazurilor de dizabilitati secundare accidentului vascular cerebral recuperarea se face in cateva luni, insa altele pot sa persiste pentru intreaga viata. Reabilitarea trebuie inceputa cat mai repede, deoarece exista o sansa mai mare de recuperare in acest stadiu precoce. Odata cu trecerea timpului, dizabilitatile se accentueaza si raman permanente si de aceea se recomanda instituirea unui program de kinetoterapie cat mai curand posibil.

Referinte:

AVC ischemic (ischemia cerebrala)
Accidentul vascular cerebral (AVC)
Cum te recuperezi după un atac cerebral

Alzheimer

În UE, aproximativ 7,3 milioane de persoane suferă de o formă de demenţă şi se estimează că numărul lor se va dubla în următorii 20 de ani, pe măsură ce va creşte speranţa de viaţă. Boala Alzheimer este forma cea mai des întâlnită, reprezentând 70% din cazurile de demenţă. Nu se cunosc remedii pentru această boală, care generează pierderea memoriei şi a capacităţii cognitive.

Dementa Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva care determina mai multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate.

Ea este descrisa ca o afectiune degenerativa progresiva a creierului care apare in special la persoane de varsta inaintata. Odata cu avansarea bolii se produc deteriorari din ce in ce mai accentuate ale functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitatilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitatii sale, asociata cu tulburari de comportament. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele in varsta si a devenit tot mai frecventa cu cresterea longevitatii.

Consecinte

Tulburari de memorie, atentie, gandire, comportament, personalitate - persoana cu dementa Alzheimer devine din ce in ce mai dezorientata si are dificultati in a se descurca singura.

Exerciţiile fizice practicate la vârste înaintate nu contribuie doar la menţinerea unui tonus muscular crescut, ci pot încetini apariţia simptomelor maladiei Alzheimer sau o pot chiar preveni. Aceasta este concluzia unei echipe de cercetători de la Universitatea din Kansas, SUA, care a comparat un grup de subiecţi sănătoşi cu vârsta peste 60 de ani cu unul de bolnavi de Alzheimer aflaţi în stadii incipiente, de aceeaşi vârstă.

Referinte:

Boala Alzheimer
Boala Alzheimer (engleza)
Forum de cercetare Alzheimer (engleza)

Cancer

Boala canceroasa apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinand prin urmare aparitia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneste diviziunea necontrolata au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formeaza tumora se pot desprinde celule care pot intra in circulatie insamantand alte zone, dand nastere unor tumori secundare - metastaze. Celulele tumorilor metastatice pastreaza tipul celulelor primare din tumorile de provenienta.

Referinte:

Despre cancer
Societatea americana a cancerului (engleza)
Romania - Liga cancerului